Eens in de zoveel tijd lees je weer een verhaal van mensen wier gegevens op straat komen te liggen, omdat ze hun computer bij het grof vuil hebben gezet of hebben verkocht.

De vertrouwelijke gegevens die misdaadverslaggever Peter R. De Vries in 2004 van de weggooide computer van (destijds) officier van justitie Tonino wist te halen, kostten de officier van justitie zijn baan. En afgelopen jaar kwam aan het licht dat computers van failliete bedrijven vaak verkocht worden, terwijl ze nog vol vertrouwelijke informatie zitten.

Wie van z’n oude pc afwil, kan dus niet simpelweg bestanden in de ‘prullenbak’ gooien en deze vervolgens leegmaken. Want stel dat vreemden aan de haal gaan met gegevens die op je afgedankte pc of laptop staan? Met bankgegevens, password, belastingaangiften, privéfoto’s en filmpjes kunnen kwaadwillenden je het leven knap zuur maken.

Voordat je je oude computer verkoopt, weggeeft of weggooit is het dus zaak om persoonlijke informatie eens en voor altijd van het apparaat te wissen.

Prullenbak niet genoeg

De Consumentenbond toont met praktijkvoorbeelden op zijn website aan, dat het met behulp van dataherstelprogramma’s doodeenvoudig is om de gewiste bestanden weer terug te halen. “De kunst is dat je niet alleen wist, maar de bestanden ook daadwerkelijk overschrijft,” zegt it-expert Alexander Klöpping.

Wie een Mac (van Apple) heeft, kan zijn bestanden overigens wel veilig verwijderen uit de prullenbak. De data worden dan zeven keer overschreven.

Virtuele versnipperaar

Gebruik je Windows, dan heb je (gratis) computerprogramma’s die door jou geselecteerde bestanden echt verwijderen uit het geheugen van je computer.

Computerexpert Herbert Blankesteijn raadt hiervoor het programma FileAssassin aan. Er zijn echter ook andere programmaatjes die hetzelfde doen zoals Eraser.

Klinkt simpel, en dat is het ook.

Er is alleen één maar. Je moet natuurlijk zeker weten dat je echt alle bestanden hebt gewist. En dat is lastig te achterhalen als je computer op Windows draait. Windows laat allerlei - mogelijk gevoelige - bestanden slingeren buiten het zicht van Windows explorer. Wil je zeker weten dat je alle bestanden hebt gehad, dan moet je grover geschut inzetten.

Wissen

Om er zeker van te zijn dat er geen vertrouwelijke informatie op je computer achterblijft, moet je het volledige geheugen wissen. Op de website van de Consumentenbond is een heel stappenplan te vinden om je harde schijf leeg te maken.

Wil je de computer hierna nog kunnen gebruiken (om hem bijvoorbeeld te verkopen of weg te geven) dan moet je Windows dus opnieuw installeren en heb je de installatie-cd’s nodig.

Harde schijf weg

Is het leegmaken van de schijf en het opnieuw installeren van de besturingssoftware je te moeilijk (of heb je de installatie-cd’s niet meer), dan kun je natuurlijk de harde schijf handmatig uit de laptop of computerkast halen. De harde schijf kun je vervolgens zelf met een hamer kapot slaan.

Zonder harde schijf is je computer onbruikbaar, maar gevoelige informatie zit er niet meer op. Wie de computer daarna weer gebruiksklaar wil maken, dient er een nieuwe harde schijf in te zetten. Maar ja, of je dan nog iets verdient met de verkoop van je oude computer, is twijfelachtig.